manipulativni troškovi

Što su manipulativni troškovi i porez na dobitak?

Manipulativni troškovi i porez na dobitak u klađenju su dva ponajveća razloga zbog kojih se određeni kladitelji u Hrvatskoj odlučuju na klađenje u inozemnim kladionicama. Naime, to su faktori koje vam kladionice uzimaju i to je razlog zbog kojeg na uplaćenih 20 eura na kvotu 2 ne dobivate 40 eura već 36,10 eura. Odnosno, kladionice sebi u tom slučaju uzimaju 3,90 eura.

U sljedećim redovima ćemo se pozabaviti objašnjavanjem značenja tih riječi.

Manipulativni troškovi

Po definiciji, manipulativni trošak predstavlja naknadu koju priređivač naplaćuje za pružanje usluge klađenja i iznosi pet posto ukupnog uloga klađenja. Prije su kladionice sebi uzimale taj postotak, no onda se i država uključila kada je primijetila sumnjive radnje. Odluka je bila takva da to neće zabraniti već da će to prisvojiti.

Kladionice se nisu bunile jer su ostale bez jednog načina dohotka jer im svejedno to ide u korist. Manipulativni trošak se oduzima od uloga, a za kladionicu to zapravo označava manju kvotu od prikazane. Primjer je jednostavan. Svaku kvotu moramo podijeliti s 1,05 (5%) kako bi dobili stvarnu kvotu. Tako je svaka kvota 2,0 zapravo 1,904, a kvota 4,0 zapravo 3,809 i tako u nedogled.

To u startu znači gubitak za kladitelja, odnosno smanjenje dobitka. Manipulativni troškovi također označavaju to da nema sigurne oklade. Najbolji primjer za to jest tenis pošto tu ne postoji treća opcija u klađenju na konačni ishod duela, ili 1 ili 2. Tako možemo zamisliti meč između Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza. Recimo da je u kladionici X koeficijent na pobjedu Đokovića 1,95, dok kladionica Y ima koeficijent od 2,10 na pobjedu Alcaraza. Ako uložimo 1.000 eura na Đokovića u kladionici X i 928.50 eura na Alcaraza u kladionici Y, dobitak od 21,50 eura je zagarantiran bez obzira na to tko pobijedio.

Nakon što u ovu računicu uključimo manipulativni trošak, na uplatu od 1.000 eura, manipulativni troškovi iznose 50, a na 928.50, 47 eura. Ukupni manipulativni troškovi su 97, a dobitak 21,50 eur i tu svaka prilika za popularni “sure bet” prestaje.

Također, ne postoje ni oklade veoma niskog rizika. Recimo da na računu imamo 5.000 eura i želimo odigrati uživo na pobjedu ekipe koja vodi 2:0 u 85. minuti dvoboja i koeficijent na to iznosi 1.01. Da ne postoje manipulativni troškovi, profit bi iznosio čistih 50 eura, no u ovom slučaju bi izgubili novac jer na uplatu od 5.000 eura bi dobitak iznosio 4.792,75 eura, odnosno izgubili bi 207,25 eura.

Manipulativni trošak, koji iznosi 5% od svakog uloga, predstavlja još jedan način kako kladionice zarađuju konstantno i generiraju profit. Iako se na prvi pogled može činiti kao manji iznos u usporedbi s potencijalnim dobitkom igrača, ovaj trošak se akumulira tijekom vremena i značajno utječe na ukupne prihode kladionice.

Manipulativni trošak tako možemo promatrati i kao određenu vrstu provizije koju svaka kladionica uzima na svaki odigrani listić neovisno o ishodu oklade. Što je uplata veća, kladionici je veća i provizija. Na uplatu od 10 eura, kladionica ima 50 centi “provizije”, dok na uplatu od 1.000 eura ima 50 eura “provizije”. Bez da je prstom maknula.

Porez na dobitak

Fizička osoba koja ostvaruje dobitak od igara klađenja obveznik je poreza na dobitke od igara klađenja. Obveznik obračuna i plaćanja poreza po odbitku je priređivač igre klađenja.

Porez na dobitak je sastavni dio klađenja u hrvatskim kladionicama već značajan niz godina. Radi se o određenom postotku koji se oduzima kladitelju od eventualnog dobitka i odlazi u državnu blagajnu. Za razliku od manipulativnog troška koji fiksno iznosi 5%, ovaj oblik poreza nije konstantan, odnosno postotak koji će se igraču oduzeti od eventualnog dobitka može varirati.

Na stranicama Porezne uprave je proces odbitaka zbog poreza na dobitak, objašnjen na sljedeći način:

  • Fizičkoj osobi koja ostvaruje dobitak od igara klađenja će se kao porez na dobitak oduzeti 10% od eventualnog dobitka do 1.327,23 eura
  • Fizičkoj osobi koja ostvaruje dobitak od igara klađenja će se kao porez na dobitak oduzeti 15% od eventualnog dobitka iznad 1.327,23 eura do 3.981,68 eura
  • Fizičkoj osobi koja ostvaruje dobitak od igara klađenja će se kao porez na dobitak oduzeti 20% od eventualnog dobitka iznad 3.981,68 eura do 66.361,40 eura
  • Fizičkoj osobi koja ostvaruje dobitak od igara klađenja će se kao porez na dobitak oduzeti 30% od eventualnog dobitka iznad 66.361,40 eura

Similar Posts