Što je Martingale strategija u klađenju?

Martingale strategija je uobičajena u sportskom klađenju. Neki sportski kladitelji ju čak i podsvjesno koriste, nesvjesni činjenice da im je sustav klađenja vrlo poznat.

Gotovo svaki uspješan kladitelj na sport ili casino ima strategiju ili sustav neke vrste. Neki su jednostavni i laki za korištenje, drugi su nevjerojatno temeljiti i zahtijevaju godine prilagođavanja. Treba reći kako će otvaranje računa sportske kladionice i razbacivanje novca bez strategije klađenja dugoročno gotovo u pravilu označavati završavanje u minusu.

U sljedećim redovima ćemo raspravljati o Martingale strategiji i pokušati objasniti kako funkcionira i istražiti što ovu strategiju pomoću koje “ne možete izgubiti” čini tako popularnom među kladiteljima.

Što je Martingale sustav?

Sustav klađenja Martingale postoji barem od 18. stoljeća. Legenda kaže da je sustav Martingale dobio ime po Johnu Henryju Martindaleu, vlasniku londonskog kasina koji je navodno koristio strategiju 1700-ih. Točno napisano prezime očito se izgubilo u prijevodu tijekom godina jer je Martindale postao Martingale.

Jedan od razloga zašto je Martingale strategija klađenja toliko popularna je to što se čini kao sigurna pobjeda. Koristeći osnovnu logiku, sustav bi bio uspješan gotovo 100% vremena u nekom vakuumu, no nažalost svih nas, mjesta za sportsko klađenje i kasina ne rade u vakuumu. Stvari kao što su ograničenja uloga, ograničeni bankrollovi, propisi kasina i zabluda kockara imaju značajan utjecaj koji može spriječiti dugoročni uspjeh Martingale sustava.

To je tako jednostavan sustav klađenja da je gotovo svaki kockar vjerojatno u nekom trenutku sam došao na tu ideju. U teoriji, izvedba je krajnje jednostavna.

Martingale sustav klađenja znači udvostručavanje izgubljenih uloga dok ne pobijedite. To je u biti to. Dakle, ako stavite 10 eura na svoju prvu okladu i pogodite, stavite tih 10 eura na stranu i uložite novih 10 eura. Ako promašite prvu okladu od 10 eura, na sljedeću okladu biste trebali staviti 20 eura. Ako je i ta oklada gubitna, stavljate 40 eura na sljedeću okladu i tako dalje sve dok teoretski ne nadoknadite sve svoje gubitke, a da zadržite početnih 10 eura dobiti.

Nakon toga slijedi novi niz ispočetka s drugom početnom okladom od 10 eura i ponavljate postupak, zadržavajući sve dobitke od 10 eura i udvostručujući ulog samo nakon gubitaka.

Zvuči sjajno, zar ne? Ako promašite prve tri oklade, malo je vjerojatno da biste promašili i četvrtu uzastopnu okladu. To je ono što je poznato kao “zabluda kockara”. Neprepoznavanje svake oklade kao pojedinačnog događaja koji je odvojen od onog sljedećeg. Ako se kladite na crno na ruletu i izgubite tri puta zaredom, ništa se ne mijenja kada se kladite na crno četvrti put. Izgledi da će loptica pasti na crno – 47,4% u standardnom američkom ruletu – potpuno su isti kao da će loptica pasti na crveno četvrti put zaredom.

Ovo je samo jedan od razloga zašto Martingale sustav – iako svakako predstavlja pobjedničku strategiju za kladitelje s beskonačnom “bankom” za klađenje – nije uvijek primjenjiv u stvarnom svijetu za dosljedan profit.

Kako funkcionira Martingale strategija klađenja

Sada ćemo vam pokazati kako klađenje uz Martingale strategiju izgleda na jednom primjeru. Upotrijebimo klađenje na NHL za ovaj primjer pošto su tu koeficijenti na pobjede klubova oko 2 što je koeficijent koji pokušavamo pogoditi s ovom strategijom.

Recimo da je vaša standardna oklada 100 eura na NHL utakmice. Evo kako bi išao obrazac klađenja da bismo primijenili Martingaleovu strategiju, a kako bismo olakšali izračun pretpostavit ćemo početnu veličinu oklade od 100 eura i jednake koeficijente.

PRVI LISTIĆ

Ulog: 100 eura
Rezultat: Gubitak

DRUGI LISTIĆ

Ulog: 200 eura
Rezultat: Gubitak


TREĆI LISTIĆ

Ulog: 400 eura
Rezultat: Gubitak

ČETVRTI LISTIĆ

Ulog: 800 eura
Rezultat: Gubitak

PETI LISTIĆ

Ulog: 1600 eura
Rezultat: Gubitak


ŠESTI LISTIĆ

Ulog: 3200 eura
Rezultat: Pogodak
Ukupna dobit: 100 eura

Dakle, ako zbrojimo ulog imamo 6300 eura uloga, a poslije šestog pogotka smo osvojili 6400 eura što jednostavnom matematikom znači da imamo 100 eura profita i time je Martingale strategija kreirali zaradu.

Prednosti i nedostaci Martingale strategije klađenja

Prva prednost je ta što je strategija toliko jednostavna da je svatko može koristiti. Nije kao brojanje karata za stolom za blackjack i ne treba vam diploma da shvatite kako udvostručiti osnovne brojeve.

Osim toga, strategija bi uvijek trebala funkcionirati u savršenim uvjetima. Ako igrač ima beskonačnu banku, a kockarnica ili sportska kladionica nemaju ograničenja uloga, Martingale strategija će se uvijek pokazati profitabilnom. Teoretski bi mogli izgubiti i okladu do kraja života, i pritom prokockati nebrojeno bogatstvo, ali to je gotovo matematički nemoguće.

Sve dok imate novca i nekoga tko će ga uzeti, Martingale strategija kao strategija klađenja je pobjednička.

Najveći nedostatak je što ovi savršeni uvjeti rijetko postoje. Većina kladitelja ne može si priuštiti financiranje strategije kada se potencijalni gubici broje u tisućama, pogotovo jer općenito jurite za relativno skromnim profitom.

I dok gubitak pet ili šest oklada zaredom može zvučati malo vjerojatno, iskusni sportski kladitelji znaju da se to događa cijelo vrijeme. Nizovi promašaja su neizbježni. Ali kako biste ostvarili ozbiljnu zaradu korištenjem Martingale strategije, morate imati velika novčana sredstva kako biste prebrodili te nizove gubitaka.

Osim toga, mnoga kasina i sportske kladionice imaju ograničenja uloga što prekida Martingale strategiju u određenom trenutku i ostavlja kladitelja da lovi gubitke s još riskantnijim igrama i dodatnim strategijama.

Može li mi Martingale strategija pomoći da budem u plusu?


Da, Martingale sustav može pomoći kladiteljima da budu u plusu – posebno s nižim ulozima. Teško je postati bogat na Martingale sustavu iz svih gore navedenih razloga, ali pod pravim okolnostima to je učinkovita strategija.

Svakako se može isplatiti na ograničenoj osnovi – igrači koji uđu u niz pogodaka koristeći Martingale strategiju postupno će graditi svoju “banku” cijelu noć izbjegavajući svaki rizik. Ali to se mora učiniti točno unutar tih struktura i igrači ne mogu izgubiti trag svoje “banke” ako se gubici gomilaju.

Sljedeći put kad budete u kockarnici ili sportskoj kladionici isprobajte ovu strategiju i provjerite isplaćuje li vam se.

Similar Posts