kako se kladiti na NBA

Kako se kladiti na NBA?

Košarka je jedan od najgledanijih sportova na svijetu stoga nije iznenađenje da se mnogo igrača pita kako se kladiti na NBA? Ono što NBA ligu izdvaja od ostalih košarkaških liga na svijetu, uz to što se radi o skupu najboljih košarkaša svijeta, jest to što svaka od 30 momčadi tijekom regularnog dijela sezone odigra čak 82 utakmice, po 41 kod kuće i 41 u gostima. Uz toliko dvoboja, postoji zaista “mali milijun” opcija za klađenje i dolazak do profita kladeći se na NBA.

Kako se kladiti na NBA – različite opcije

Osnovna stvar koju trebate učiniti prije klađenja na NBA utakmice jest ta da otvorite svoj račun u nekoj od (ili više njih) online kladionica. Registracija je izrazito jednostavna i traje svega par minuta. Nakon što ste to učinili, otiđite na košarkašku sekciju i pretražite NBA ponudu. Opcije koje ćete tamo pronaći su različite i mnogobrojne, a mi ćemo za vas izlistati par najučestalijih.

 • Konačni pobjednik – “Moneyline”

“Moneyline oklade” su najjednostavnija opcija klađenja. Sve što trebate učiniti je odabrati tim za koji mislite da će pobijediti. Samim pogledom na koeficijente možete reći koja je momčad favorit, a koja autsajder. Favorit je prikazan s manjim, a autsajder s većim koeficijentom s tim da moramo naglasiti da će koeficijent na konačnog pobjednika dvoboja biti manji nego na čistu pobjedu jer kod igranja na “moneyline”, oklada može biti dobitna i nakon produžetaka.

Na primjer, u utakmici između Golden State Warriorsa (2,10) i Denver Nuggetsa (1,65), koeficijenti na konačnu pobjedu su postavljeni u zagradama, dok je koeficijent na pobjedu u regularnom vremenu postavljen na 2,50 za Warriorse, a na 1,90 za Nuggetse.

 • Klađenje na hendikep

Kao i u svim sportovima i natjecanjima pa tako i u NBA-u, popularne su oklade na hendikep. Tu postoje opcija igranja da favorit momčad pobijediti s više ili manje od zadane granice ili će autsajder “pokriti” tu granicu..

Nastavljamo s primjerom utakmice između Warriorsa i Nuggetsa u kojoj je osnovni hendikep postavljen na +2,5 za Denver. Dakle, ako odigrate opciju 1 na ovaj par, to znači da Warriorsi ne smiju izgubiti s više od dva poena razlike, dok u slučaju igranja opcije 2, Nuggetsi moraju slaviti s barem tri poena razlike.

 • Klađenje na ukupan broj poena igrača, momčadi ili utakmice – više/manje

Što se tiče klađenja na zbroj poena igrača, momčadi ili utakmice, tu nema mnogo filozofije. Ako mislite da će biti više poena od zadanog, odigrate opciju “više”, a ako mislite da neće onda igrate opciju “manje”.

Nastavljamo s primjerom s iste utakmice gdje je zbroj poena postavljen na 234,5 poena, zbroj poena Warriorsa na 116,5, a Nuggetsa na 118,5 te je na sve opcije većinom koeficijent postavljen na 1.85 u hrvatskim kladionicama uz minimalna odstupanja.

 • Dugoročne oklade

Ove oklade su obično vezane za konačnog pobjednika NBA lige ili za nagradu MVP-a natjecanja. U većini slučajeva se igraju prije početka lige ili u samom početku kada se traže najveće “value oklade” i potencijalna iznenađenja. U tom slučaju je potrebno dobro analizirati tržište te pokušati najbolji koeficijent za ono što vam se čini privlačno.

 • Prvi do XY broja poena

Oklada “Utrka do XY broja poena” je oklada na to koji će tim prvi postići određeni broj bodova. Ako nijedan tim ne postigne taj broj bodova do kraja utakmice, oklada je nevažeća. Vrlo često se ove oklade igraju i u tijeku odigravanja utakmice kada se ipak nešto bolje može predvidjeti tako nešto.

Na primjer, u slučaju da odigramo da će Warriorsi doći do 60 poena prije Nuggetsa i oni povedu sa 60:55, oklada je dobitna.

 • Oklada na pobjednika četvrtine

Ovo je također jednostavna opcija za klađenje jer se kladite na momčad koja će postići više poena u pojedinoj četvrtini, a okladu na to omogućuje u pravilu gotovo svaka online kladionica. Primjer je jednostavan. Neka se igra četvrta četvrtina utakmice između Warriorsa i Nuggetsa i rezultat je 95:72 za Warriorse, za očekivati je da Nuggetsi upregnu i pokušaju spustiti zaostatak, a da će Warriorsi malo odmoriti svoje glavne igrače stoga bi imalo smisla odigrati to da će Nuggetsi ipak postići više poena od protivnika u završnih 12 minuta.

Kako se kladiti na NBA – osnovni postulati

Osnovna strategija klađenja na NBA jest da se naoružate različitom vrstom relevantnih informacija, kako povijesnih tako i statističkih pa ćemo u sljedećim redovima proći kroz osnovne postulate.

 • Istražite rivalstvo

Pronalaženje skrivenih “dragulja” koje ne možete otkriti tek pukim čitanjem “boxscorea”, već nešto detaljnijim čitanjem medija vam može donijeti prednost pri odlučivanju o okladi za određenu opciju klađenja. Lako je moguće da je u prethodnoj utakmici momčadi bilo neke zle krvi pa bi jedna od njih mogla tražiti osvetu.

 • Pratite ozljede igrača

Oni igrači koji se već dulje klade na NBA znaju da su informacije o ozljedama ključ uspjeha. Od vitalne je važnosti provjeriti situaciju s ozljedama svake momčadi otprilike sat vremena prije početka utakmice kada se zna tko nedostaje. Igrač je možda sudjelovao u jutarnjem šuterskom treningu, ali možda se ne osjeća dovoljno spremno za nastup. Te informacije su lako dostupne u današnje doba stoga to iziskuje tek par klikova posla.

 • Forma klubova

Forma timova je poprilično važan faktor jer u NBA-u nije strano da netko poveže 5,6 pobjeda ili poraza pa i na to treba obratiti pozornost.

 • Raspored utakmica

Kao što smo već napisali, NBA sezona traje čak 82 utakmice pa dosta često ekipe igraju dvije noći u nizu. Najprije bi trebali provjeriti igra li momčad kojoj je to druga utakmica u dvije večeri protiv momčadi koja se odmorila dan ili više. Što se tiče savjeta za NBA klađenje, ovaj je jasan: jedna momčad će biti odmornija od druge. Iako su to izrazito spremni sportaši, tijelo nitko nije prevario.

Dodatno, treba provjeriti hoće li neka od glavnih zvijezda dobiti poštedu u drugoj uzastopnoj utakmici jer to se nerijetko događa.

Kako se kladiti na NBA – 3 savjeta

Nakon što smo objasnili kako se maksimalno pripremiti za dolazak do najbolje moguće oklade, red je na tri kratka savjeta za buduće igrače.

 1. Koristite samo vlastiti mozak – kao i u svemu u kladionici, bitno je odvojiti srce od glave. Ako ste navijači određene momčadi ili pojedinog igrača, najbolje je pokušati što realnije sagledati situaciju prije nego što uložite svoj novac.
 2. Iskoristite svoje znanje o “svom” timu – pratite trendove i formu tima koji podržavate jer možete biti u posjedu informacija koje nisu poznate široj masi.
 3. Promatrajte uplate – provjerite alate za kretanje uplata na NBA oklade i otkrijte postotak oklada na određene opcije kako bi dobili još jedan dodatni uvid slaže li se to s vašim razmišljanjem.

Similar Posts