što su value oklade

Što su value oklade?

Izraz “value bet” je popularan među većim ljubiteljima sportskog klađenja, a ako ste tek početnik i pitate se “što su value oklade” – ne očajavajte. Mi ćemo vas upravo provesti kroz kratki vodič o čemu se zapravo radi kada se postavi pitanje “što su value oklade”.

Što su value oklade?

“Value oklada” je mogućnost prepoznavanja prednosti u odnosu na kladionicu. Ako je koeficijent na određenu okladu manji nego što vrijedi, onda nudi vrijednost. U sljedećim paragrafima objašnjavamo što je “value” klađenje i zašto je to ključno za uspješno klađenje.

“Value” je uobičajen izraz koji se koristi u financijskim ulaganjima i ima isto značenje u sportskom klađenju – ako su kladionice postavile vjerojatnosti da će se nešto dogoditi u manjim šansama (većim koeficijentima) nego što bi trebale biti, tada oklada postaje “value” oklada.

Uspješni kladitelji jako dobro primjećuju razliku između postavljenih kvota i njihovog individualnog očekivanja za prolazak određene oklade. Da biste postali jedni od njih, morate prepoznati “value” oklade i kladiti se na njih bez obzira koliko je vjerojatno ili malo vjerojatno da će se to dogoditi.

Ulaganje na “value” okladu nije tako jednostavno kao ulaganje na favorite. Jasno, šanse da će oklada na favorita proći su veće nego da neće, ali to ne znači da kvote nude vrijednost. Umjesto toga, ključ dugoročnog uspješnog klađenja je u razumijevanju vjerojatnosti ishoda i prepoznavanje gdje su kladionice nekoga precijenile odnosno podcijenile.

Odnos između vjerojatnosti i izgleda

Vjerojatnost je zapravo izglednost da će se neki događaj dogoditi – prikazana u postotcima. Klađenje uključuje procjenu vjerojatnosti da će se taj događaj dogoditi – od 0% (nemoguće) do 100% (izvjesno). “Bookmakeri” ju mjere i pretvaraju u kvote.

Vrijednost klađenja predstavlja se sama od sebe kada dostupni koeficijenti nisu pravi odraz vjerojatnosti da će se ishod dogoditi. Upotrijebit ćemo bacanje novčića kako bismo objasnili što je vrijednost klađenja i kako izračunati očekivanu vrijednost klađenja.

Pretpostavimo da je bacanje novčića fer. Svaki ishod (glava ili pismo) stoga ima jednaku vjerojatnost (50%) da se dogodi pa bi koeficijenti na ishod i jednog i drugog slučaja trebao biti 2,0.

To bi rezultiralo očekivanom vrijednošću 0 za glavu ili rep – tako da ako bacate novčić beskonačno mnogo puta, teoretski bi se sve izjednačilo.

Detaljno ćemo vam objasniti kako izračunati očekivanu vrijednost na primjeru u kojem vam je vaš prijatelj ponudio kvotu 2,15 na “glavu”.

(Osvojeni iznos po okladi * vjerojatnost dobitka) – (Izgubljeni iznos po okladi * vjerojatnost gubitka)

Ako ste stavili 10 eura na novčić koji pada na “glavu” po koeficijentu 2,15, očekivana vrijednost oklade izračunava se na sljedeći način:

(11,50 X 0,5) – (10 X 0,5) = 0,75
Ovo pokazuje očekivanu vrijednost od 0,75 što je odlična vrijednost za klađenje. Dakle, vi bi očekivali prosječnu zaradu od 75 centi svaku okladu od 10 eura jer su dobiveni izgledi bolji od realnih izgleda u bacanju novčića.

Kvote u kladionicama

Ako stalno nalazite vrijedne oklade, dugoročno ćete biti profitabilan kladitelj. Međutim, kladionice nikada namjerno ne nude prilike kako bi vi iskoristili te vrijednosti jer izgledi koje nude ne predstavljaju stvarnu vjerojatnost ishoda.

Kako bi konstantno bili u prednosti ispred vas, “bookmakeri” osiguravaju da je prednost na njihovoj strani dodavanjem margine klađenja i manipuliranjem izgledima kako bi uravnotežili svoju ponudu.

Ako bi vam kladionica ponudila koeficijent na spomenuto bacanje novčića, on bi vjerojatno bio 1,90 i na glavu i na pismo – s maržom od 5%.

Izračunavanje očekivane vrijednosti s istim ulogom, ali različitim koeficijentima rezultiralo bi s -0,5 – što znači da biste tijekom vremena izgubili u prosjeku 50 centi za svakih uloženih 10 eura i, prema tome, oklada nema vrijednost ili po engleski – “value”.

što je cilj value oklada

Dakle, ako su kvote kladionica nepoštene, kako kladitelji uopće mogu ostvariti profit?

“Bookmakeri” su majstori postavljanja točnih koeficijenata za stvaranje profitne marže na svojim tržištima. Međutim, sport se ne može kvantificirati poput kasina ili bacanja novčića. Sportovi imaju brojne varijable koje mogu utjecati na rezultat, a tu možete steći prednost i pronaći vrijedne oklade.

Kako prepoznati “value” oklade

Nije lako njegovati klađenje na “value oklade”, ali postoje načini pomoću kojih možete povećati svoje šanse kako bi pronašli vrijednosne oklade.

Najprije bi trebali izračunati vlastite izglede za određenu okladu koristeći sve informacije koje su vam dostupne. Izračunavanjem vlastitih vjerojatnosti, možete ih usporediti s kladionicama i primijetiti je li odabir podcijenjen ili precijenjen.

Cilj klađenja na “value” oklade je, kao što smo već rekli, procijeniti vjerojatnost događaja točnije od kladionica. Da biste to učinili, bitno je da razmišljate o vjerojatnosti, a ne da se samo kladite na favorite zbog manje kvote. Bitno je procijeniti ima li kvota vrijednost ili ne, kakva god ona bila – veća ili manja.

Favoriti ne pobjeđuju uvijek. Umjesto toga, nakon što ste vi izračunali izglede za prolaz određenog para, trebali biste nastojati identificirati razlike u impliciranim vjerojatnostima za svaki ishod u usporedbi s onim što je u ponudi. Ne biste trebali izbjegavati klađenje na autsajdere ili na ishod za koji mislite da neće biti uspješan ako omjeri imaju vrijednost klađenja.

Modeliranje temeljeno na matematici je kontroliranije i racionalnije u usporedbi s intuitivnim osjećajem jer odvaja emocije od odluka o klađenju. Međutim, nakon što ste izračunali svoju očekivanu vrijednost, morate procijeniti i ocijeniti sve ostale dostupne informacije, kao što su situacijski čimbenici (ozljede, vremenski uvjeti, forma i slično…) koje vaš model nije uključio prije nego što donesete informiranu i uravnoteženu odluku.

Također treba reći da je jedna od najvećih kvaliteta i šansi za pronalazak “value” oklada – specijalizacija za određeni sport ili ligu. Kada se jako dobro razumijete u određeno tržište, lakše ćete moći prepoznati koji se koeficijenti razlikuju od onih vaših, što vam daje priliku da napravite razliku u “borbi” protiv kladionica.

Primijenite sve napisano na klađenje

Sada znate da su koeficijenti samo interpretacija vjerojatnosti te da pronalaženje vrijednosti mora biti uvijek prisutno u vašem klađenju ako želite ostvariti dugoročnu dobit, a to nam svima mora biti cilj.

Razumijevanje ovih vjerojatnosti i njihov točan izračun ključni su za uspješno klađenje. Izračunavanje stvarnih šansi za ishod točnije od drugih pružit će vam potencijalno profitabilne prilike kroz klađenje na “value” oklade.

Kao kladitelji bi trebali izgraditi vlastite modele, generirajući vlastite koeficijente za tržište klađenja. Kada se koeficijenti u modelu dovoljno razlikuju u usporedbi s kladionicom – to se smatra vrijednosnom okladom. Nadamo se kako smo na kvalitetan način odgovorili na pitanje iz naslova “što su value oklade?”

Similar Posts