loto igre

Koje sve loto igre postoje u Hrvatskoj?

Loto igre su vrsta igara u kojima se odabiru nasumični brojevi i osvajaju se nagrade ako se odabrani brojevi podudaraju s onima koji su izvučeni. Hrvatska Lutrija u Republici Hrvatskoj prema zakonu o igrama na sreću ima monopol za priređivanje lutrijskih igara tako da ljubitelji loto igara svoju sreću mogu iskušati samo kod njih. Mi smo se danas odlučili dotaknuti najpopularnijih loto igara u Hrvatskoj.

Loto igre – loto 7

Lutrijska igra na sreću Loto 7 brojčana je igra s izvlačenjem dobitne kombinacije putem uređaja za izvlačenje (bubnja), u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka. Iznimka od navedenoga izvlačenje je koje se odnosi na možebitni dobitak „Druga šansa“, a za koji se izvlačenje obavlja putem generatora slučajnih brojeva.

Loto 7 je igra na čijem se listiću odabire sedam brojeva između 1 i 35. Ako pogodite svih sedam brojeva, osvajate glavnu nagradu čiji je iznos za sljedeće kolo 1.000.000,00 eura. Nakon izvučenih sedam brojeva, izvlači se još i jedan dopunski broj, koji služi za određivanje dobitka druge, četvrte, šeste, osme i devete vrste. U igri postoji devet vrsta dobitaka koji se utvrđuju na temelju izvučene dobitne kombinacije pojedinog kola:

 • Dobitak prve vrste (JACKPOT) ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji, pogođeno svih sedam izvučenih brojeva (“7“, “Sedmica”)
 • Dobitak druge vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno šest od sedam izvučenih brojeva i dopunski broj (“6+1“, “Šestica plus dopunski broj“)
 • Dobitak treće vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno šest od sedam izvučenih brojeva (“6“, “Šestica”)
 • Dobitak četvrte vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno pet od sedam izvučenih brojeva i dopunski broj (“5+1“, “Petica plus dopunski broj“)
 • Dobitak pete vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno pet od sedam izvučenih brojeva (“5“, “Petica”)
 • Dobitak šeste vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno četiri od sedam izvučenih brojeva i dopunski broj (“4+1“, “Četvorka plus dopunski broj“)
 • Dobitak sedme vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno četiri od sedam izvučenih brojeva (“4“, “Četvorka”)
 • Dobitak osme vrste ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, o uplati u pojedinoj kombinaciji pogođeno tri od sedam izvučenih brojeva i dopunski broj (“3+1“, “Trojka plus dopunski broj“)
 • Dobitak devete vrste ostvaruje se ako na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji nije pogođen niti jedan od sedam izvučenih brojeva, ali je pogođen dopunski broj (“0+1“, “Nula plus dopunski broj”)
 • U Loto 7 igri može postojati i posebna vrsta dobitka „Druga šansa“ ako je na potvrdi o uplati za to kolo, temeljem koje nije ostvaren niti jedan dobitak prve do devete vrste (u tom kolu), sadržan uplatni broj koji je izvučen pomoću GSB-a. „Druga šansa“ – jamčeni iznos, uz mogućnost ostvarivanja većeg dobitka okretanjem Kola s dobitcima

Minimalna uplata za Loto 7 iznosi 1 EUR, a izvlačenja su na rasporedu srijedom i subotom u 20:00 uz prijenos na HTV 1. Kako bi doznali je li vaš Loto 7 listić dobitan, najlakše je provjeriti online na webu Hrvatske lutrije.

Loto igre – Loto 6

Loto 6 je igra na čijem loto listiću igrač odabire šest brojeva između 1 i 45. Ako pogodite svih šest brojeva, osvojite glavnu nagradu čiji je iznos sa sljedeće izvlačenje postavljen na 200.000,00 eura. Nakon izvučenih šest brojeva, izvlači se još i jedan dopunski broj, koji služi za određivanje dobitka druge vrste. U igri postoji pet vrsta dobitaka koje se utvrđuju na temelju izvučene dobitne kombinacije pojedinog kola:

 • Dobitak prve vrste (JACKPOT) Ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji, pogođeno svih šest izvučenih brojeva („6“, “Šestica”)
 • Dobitak druge vrste Ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji, pogođeno pet od šest izvučenih brojeva i dopunski broj („5+1“, „Petica plus dopunski broj“)
 • Dobitak treće vrste Ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji, pogođeno pet od šest izvučenih brojeva („5“, “Petica”)
 • Dobitak četvrte vrste Ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji, pogođeno četiri od šest izvučenih brojeva („4“, “Četvorka”)
 • Dobitak pete vrste Ostvaruje se ako je na potvrdi o uplati za to kolo, u pojedinoj kombinaciji pogođeno tri od šest izvučenih brojeva („3“, “Trojka“)

Minimalna uplata za Loto 7 iznosi 0,25 EUR, a izvlačenje brojeva se odvija četvrtkom i nedjeljom od 20:00 na programu HTV 1.

Eurojackpot

Eurojackpot loto je međunarodna loto igra čiji se listić ispunjava na način da se odabire pet brojeva između 1 i 50 te dva “euro-broja” između 1 i 10. Ako pogodite svih sedam brojeva, osvajate glavnu nagradu koja za sljedeće izvlačenje iznosi 20.000.000,00 eura. Minimalna uplata iznosi 2,00 eura, a izvlačenje se odvija svakog utorka i petka u finskom glavnom gradu Helsinkiju od 20:00.

Loto igre – Keno

Keno je, za razliku od gore navedenih igara, brza igra koja se igra svakog dana i to svakih 5 minuta. Na keno listiću se odabire od 1 do 10 brojeva između 1 i 80. Ako pogodite odabrane brojeve, možete osvojiti nagrade. U svakom izvlačenju igre izvlači se 20 (dvadeset) brojeva iz grupe brojeva od 1 do 80. Jednom kombinacijom se smatra odabrana kombinacija od jednog do deset brojeva. U igri Keno postoji sljedećih deset vrsta igre:

 • Keno 1, kombinacija koju čini samo jedan broj
 • Keno 2, kombinacija od dva broja
 • Keno 3, kombinacija od tri broja
 • Keno 4, kombinacija od četiri broja
 • Keno 5, kombinacija od pet brojeva
 • Keno 6, kombinacija od šest brojeva
 • Keno 7, kombinacija od sedam brojeva
 • Keno 8, kombinacija od osam brojeva
 • Keno 9, kombinacija od devet brojeva
 • Keno 10, kombinacija od deset brojeva

U svakoj vrsti igre, osim u igri Keno 1, postoji više vrsta dobitaka. U pojedinoj kombinaciji, ovisno o vrsti uplaćene Keno igre, igrač pogađa od jednog do deset brojeva koji će biti među 20 izvučenih brojeva.

Ukoliko igrač u Keno 10 odabere cijenu kombinacije od 2,00€ može ostvariti jedan od sljedećih dobitaka:

 • deset pogođenih brojeva – dobitak bi iznosio 250.000,00 € (2×200.000)
 • devet pogođenih brojeva – dobitak bi iznosio 20.000,00 € (2×10.000)
 • osam pogođenih brojeva – dobitak bi iznosio 2.000,00 € (2×1.000)
 • sedam pogođenih brojeva – dobitak bi iznosio 160,00 € (2×80)
 • šest pogođenih brojeva – dobitak bi iznosio 20,00 € (2×10)
 • pet pogođenih brojeva – dobitak bi iznosio 4,00 € (2×2)
 • niti jedan pogođeni broj – dobitak bi iznosio 2,00 € (2×1)

Loto igre – Bingo

Bingo izvlačenje se odvija svakog ponedjeljka u 18:45, a postoji nekoliko različitih vrsta binga.

Bingo 15 od 90

Bingo 15 od 90 je lutrijska igra na sreću u kojoj se izvlače brojevi iz grupe brojeva od 1 do 90, sve dok se ne utvrdi da postoji barem jedna kombinacija sa svih petnaest pogođenih brojeva.

Na Bingo listiću se odabire 15 brojeva između 1 i 90. Ako pogodite odabrane brojeve, možete osvojiti neke od bogatih nagrada. U svakom kolu igre izvlače se brojevi iz grupe brojeva od 1 do 90, sve dok se ne utvrdi da postoji barem jedna kombinacija sa svih petnaest pogođenih brojeva.

U slučaju izvlačenja za dodatni dobitak „EKSTRA BINGO“ izvlačenje dobitnih potvrda se odvija slučajnim odabirom putem generatora slučajnih brojeva (dalje GSB).

1. dobitak prve vrste – BINGO

Ako je na jednoj od odigranih kombinacija pogođeno svih petnaest do tada izvučenih brojeva, počevši od:

 • 15. do zaključno 33. izvučenog broja ostvaruje se dobitak SUPERBINGO 33
 • 34. do zaključno 36. izvučenog broja ostvaruje se dobitak BINGO 36
 • 37. do zaključno 39. izvučenog broja ostvaruje se dobitak BINGO 39
 • 40. izvučenog broja ostvaruje se dobitak BINGO 40+.

2. dobitak druge vrste – DESET POGODAKA Ostvaruje se zaključno s 35. izvučenim brojem ili kada je ostvaren dobitak SUPERBINGO 33 odnosno BINGO 36 prije 35. izvučenog broja, ako je pogođeno svih 10 brojeva u bilo koja dva od tri reda odigrane kombinacije.

3. dobitak treće vrste – PET POGODAKA Ostvaruje se zaključno s 35. izvučenim brojem ili kada je ostvaren dobitak  SUPERBINGO 33 odnosno BINGO 36 prije 35. izvučenog broja, ako je pogođeno svih 5 brojeva u bilo kojem redu odigrane kombinacije.

Loto igre – Bingo 24 od 75

Bingo 24 od 75 je lutrijska igra na sreću u kojoj se izvlače brojevi iz grupe brojeva od 1 do 75, sve dok se ne utvrdi da postoji barem jedna kombinacija s 24 pogođenih brojeva. U svakom kolu Igre izvlače se brojevi iz grupe brojeva od 1 do 75, sve dok se ne utvrdi da postoji barem jedna kombinacija sa svih 24 pogođena broja.

Igru je moguće odigrati za više kola unaprijed (pretplata). Ukoliko igrač uz igru Bingo 15 od 90 odigra i dodatne igre pretplata se odnosi na sve igre. Na jednom listiću su tri kombinacije, u svakoj su po 24 broja, a u svakoj kombinaciji možeš ostvariti neki od dobitaka:

 • DOBITAK BINGO – ako je na jednoj od odigranih kombinacija pogođeno svih 24 do tada izvučenih brojeva (zaključno s 44. izvučenim brojem) ostvaruje se dobitak SUPERBINGO, a od 45. broja nadalje ostvaruje se dobitak BINGO.
 • DOBITAK PLUS – ako je na jednoj od odigranih kombinacija pogođeno svih 8 brojeva središnjeg vertikalnog i horizontalnog retka ostvaren je dobitak PLUS. Dobitak se ostvaruje zaključno s 33. izvučenim brojem.
 • DOBITAK KUTOVI – ako su na jednoj od odigranih kombinacija pogođena 4 broja koja se nalaze u kutovima, ostvaren je dobitak KUTOVI. Dobitak se ostvaruje se zaključno s 33. izvučenim brojem.

Bingo plus

Bingo plus je lutrijska igra na sreću u kojoj se dobitni sedmeroznamenkasti broj izvlači iz bubnja na način da se svaka od sedam znamenki tog broja izvlači iz grupe brojeva od 0 do 9. Igra se priređuje trajno po kolima, uz igru Bingo 15 od 90, u pravilu jednom tjedno u sklopu televizijske emisije.

Dobitni Bingo plus broj pojedinog kola izvlači se pomoću bubnja na način da se svaka od sedam znamenki tog broja izvlači iz grupe brojeva od 0 do 9. Bingo plus broj čini sedam po redu izvučenih brojeva pri čemu: prvi izvučeni broj predstavlja jedinicu Bingo plus broja, drugi izvučeni broj predstavlja deseticu Bingo plus broja, treći izvučeni broj predstavlja stoticu Bingo plus broja, četvrti izvučeni broj predstavlja tisućicu Bingo plus broja, peti izvučeni broj predstavlja desettisućicu Bingo plus broja, šesti izvučeni broj predstavlja stotisućicu Bingo plus broja, sedmi izvučeni broj predstavlja milijunticu Bingo plus broja.

Svi brojevi izvlače se iz istog bubnja. Nakon svakog izvučenog broja isti se vraća u bubanj i slijedi izvlačenje narednog broja.

U svakoj od ovih igara Bingo igara, igrači mogu odabrati svoje vlastite brojeve ili koristiti “automatski izabrane” brojeve. Nagrade se dodjeljuju ukoliko se odabrani brojevi podudaraju s onima koji su izvučeni, a iznos nagrade ovisi o tome koliko brojeva se podudara i koliko ljudi je sudjelovalo u igri.

Similar Posts