hendikep

Što je hendikep i kako funkcionira?

U ovom članku ćemo se pozabaviti klađenjem na hendikep kao jednom od najpopularnijih oblika klađenja iz dodatne ponude. Objasnit ćemo što je to uopće i kako se kladiti na hendikep, a vi nastavite čitati kako biste saznali sve što trebate znati o ovoj temi.

Što je klađenje na hendikep?

Hendikep je vrsta oklade koja izjednačava šanse oba igrača ili momčadi za pobjedu u određenom događaju. To se postiže davanjem prednosti jednoj strani u obliku jednog ili više golova odnosno poena.

Primjer europskog hendikepa ćemo dati na jednoj košarkaškoj utakmici NBA lige. Na dan pisanja ovog članka će se sastati Denver Nuggetsi i Toronto Raptorsi. Aktualni NBA prvaci Nuggetsi su uvjerljivi favoriti za pobjedu od čemu svjedoči kvota od 1.10 na njihovu pobjedu te kvota od 9.00 na pobjedu Kanađana. I dok će se rijetko tko odlučiti na ulaganje novaca na pobjedu Denvera zbog tako male kvote, mnogi će posegnuti za okladom uz pomoć hendikepa.

Kladionice su večeras postavile hendikep na -13,5 što znači sljedeće:

  • U slučaju da smatrate da će Denver slaviti s najmanje 14 poena razlike, trebali bi odigrati jedinicu
  • U slučaju da smatrate da će Toronto izbjeći teži poraz i da neće izgubiti s više od 13 poena, trebali bi odigrati dvicu

U slučaju da dvoboj završi rezultatom 100:86, prva opcija je dobitna, a druga gubitna, a u slučaju da rezultat bude 100:87, prva opcija je gubitna, a druga dobitna.

Mnoge kladionice imaju barem dvije opcije hendikepa, jednu čije su kvote u potpunosti izjednačene i drugu opciju koja nudi nešto veću potencijalnu razliku. Primjer ćemo opet dati za spomenutu utakmicu čiji je veći hendikep postavljen na 20,5. Kvota na to da će Denver slaviti s barem 21 razlike je 3.30, a da neće je 1.30.

Klađenje na hendikep u nogometu

Hendikep 0,5

Ovaj hendikep zbraja i oduzima 0,5 od ukupnog broja. Evo primjera i značenja hendikepa 0,5:

Chelsea (-0,5) – Newcastle (+0,5)

Newcastle u utakmicu kreće s pola gola prednosti i ako se kladite na Chelsea i oni dobiju utakmicu, vi dobivate okladu. Također, ako se kladite na Chelsea i utakmica završi neodlučeno, izgubit ćete svoju okladu. Ako se kladite na Newcastle i oni pobijede ili remiziraju, dobit ćete svoju okladu

Hendikep 1

Ponovno dajemo primjer iz iste utakmice: Chelsea (-1) – Newcastle (+1)

Newcastle počinje utakmicu s jednim golom prednosti i ako se kladite na pobjedu Chelseaja, oni moraju pobijediti s dva gola razlike da biste vi dobili svoju okladu. Međutim, ako podupirete Chelsea i oni pobijede samo s jednim golom razlike, rezultat oklade na hendikep je neriješen, a vaš ulog će vam biti vraćen. Ako se kladite na Newcastle i oni pobijede ili remiziraju, vaša je oklada dobitna. Vaš ulog će vam biti vraćen ako pobijede sa samo jednim golom razlike.

Hendikep 1.5

Primjer: Chelsea (-1,5) – Newcastle (+1,5)

Newcastle počinje s 1,5 golom prednosti. Ako se kladite na Chelsea, oni moraju pobijediti s dva gola razlike da bi oklada bila dobitna. Newcastle, s druge strane, mora pobijediti, remizirati ili primiti samo jedan gol da bi ta oklada na njihovu pobjedu uz hendikep 1,5 bila dobitna.

Strategije za klađenje uz pomoć europskog hendikepa

Ako ste našli događaj s hendikepom na koji se želite kladiti, dobro je analizirati sljedeće stavke ako se mislite kladiti na favorite:

  • postoji li velika razlika u kvaliteti između suparnika koja će favoritu omogućiti pobjeđivanje s potrebnom razlikom?
  • kakvi su napadi odnosno obrane momčadi?
  • je li favorit nedavno doživio nekakav neočekivani debakl zbog kojeg će u tom susretu biti dodano motiviran jer se želi iskupiti?

Ako razmišljate o klađenju na momčad ili igrača koji se u susretu ne smatra favoritom, dobro je razmisliti:

  • ima li favorit problema s ozljedama ili isključenim igračima?
  • kakvi su odnosi u svlačionici favorizirane momčadi?
  • je li trener favorizirane momčadi još nov pa se njegovi igrači još traže?

Uz ovaj oblik klađenja na hendikep, postoji i klađenje na azijski hendikep o čemu smo pisali OVDJE. U usporedbi s azijskim hendikepom, europski hendikep omogućava vam i da zaradite ako pogodite da će ukupan rezultat biti neodlučen, što u azijskoj verziji nije slučaj.

Similar Posts